Mikä on ICD?

07.09.2022

Mistä on kyse?

International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (lyh. ICD) on kansainvälinen lääketieteellinen luokitusluettelo, jonka Maailman terveysjärjestö on kehittänyt. Se palvelee monenlaisia käyttötarkoituksia maailmanlaajuisesti. Koodisto sisältää luokituksia sairauksille, oireille, poikkeaville löydöksille, sosiaalisille olosuhteille ja ulkoisille vamman tai sairauksien syille. ICD-koodeissa ei siis ole kuitenkaan pelkästään kyse vain sairauksista, sillä koodistolla voidaan myös määrittää lisäksi esimerkiksi seksuaaliterveyteen liittyviä asoita. Päivitetty 2022 julkaistu ICD-11 sisältää nykyaikaisempia termejä ja määritelmiä. Esimekiksi peliriippuvuus on määritelty uudessa luokitusluettelossa. 

Mitä hyötyä ICD luokitusluettelosta on?

Ilman yhteneväistä määritelmää, ihmisiä ei voitaisi hoitaa yhtä tehokkaasti ja yhteneväisin tavoin. Luokitusluettelo on maailmanlaajuinen, ja sen ansiosta voidaan olla enemmän tietoisia, esimerkiksi tietyista sairauksista ja niiden hoitomenetelmistä. Kyse on siis yhteisestä kielestä, jota käyttää terveydenhuollon ammattilaiset.

ICD-11:n nykyisiä käyttötarkoituksia ovat kuolemansyyt, perusterveydenhuolto, syövän rekisteröinti, potilasturvallisuus, ihotauti, kipudokumentaatio, allergologia, korvaukset, kliininen dokumentaatio, ja paljon muuta.

Olen saanut hyviä kyselyitä Diagnoosikorun ideasta ja diagnooseista ja niiden käytöstä korussa, tosiaan omaa diagnoosia ei ole "pakko" ottaa koruun, vaan siihen voi ottaa esimerkiksi läheisen diagnoosiluokituksen, sanotaan nyt vaikka keksittynä esimerkkinä, että ystäväni sairastaisi unettomuutta, ja haluan osoittaa tukeni hänen tilannettaan kohtaan, voin tilata I SUPPORT F51.0 ( Akuutti tilapäinen unettomuus ) tai uudesta ICD11 luokituksesta löytyvä 7A0Z joka tarkoittaa Määrittelemätön unettomuus -tilaa. 

Ei muuta kuin tilailemaan. <3 

Rakkain terveisin, Indigo